MŰHELYT NYITNÁL?

Mi szükséges egy autó-, ill. gumiszerelő műhely nyitásához?

Gumiszerelő műhely nyitásának feltételei 2022.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük számodra mindazokat az információkat, melyekre egy műhely megnyitásához szükséged lehet;

 

1. VÉGZETTSÉG

Ahhoz, hogy ebben a szakmában elhelyezkedhessünk, természetesen rendelkezni kell az adott tevékenység végzéséhez szükséges végzettségek valamelyikével;


A KÖZÚTIJÁRMŰ-FENNTARTÓ (SZERVIZ, JAVÍTÁS) SZAKMÁK KÉPZÉSEI

  • Alternatív járműhajtási technikus
  • Gépjármű-mechatronikai technikus
  • Gépjármű-mechatronikus
  • Járműfényező
  • Karosszérialakatos

Gumiabroncsjavító tevékenység esetén előírt képesítés:

  • Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó szakképesítés

A SZAKMAI KÉPZÉS ÚJ ISKOLATÍPUSAI

A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa van: a technikum és a szakképző iskola, melyek felváltják az eddigi szakgimnáziumokat és szakközépiskolákat. Mindkettő ágazati alapozó képzéssel indul, a szakképző iskolákban az egyéves alapozó oktatást kétéves szakmai képzés követi, a technikumokban pedig a kétéves alapozó oktatás után hároméves szakmai képzés következik. Tehát a technikum 5 éves, a szakképző iskola pedig 3 éves. A szakmai képzés lehetőséget biztosít a csak érettségizett, gimnáziumot végzettek, valamint az egyetemi tanulmányaikat feladó fiatalok részére. Erre szolgál a technikum 2 éves képzése, mely OKJ-vizsgával zárul. 

Részletes információk a képzésekről:

https://szakkepesites.hu/

https://autotechnika.hu/data/file/25691/13093,az-autos-szakmak-uj-kepzesi-formai


2. INFRASTRUKTÚRA

Egy autószerelő műhely megnyitásához – a fentieken túl – természetesen mindenképpen rendelkeznünk kell a megfelelő anyagi tőkével, a szükséges eszközökkel, illetve a legfontosabbal: magával a telephellyel, melyet megvásárolhatunk, de bérbe is vehetjük azt. Ahhoz, hogy megnyithassuk műhelyünket, fontos tisztában lenni néhány alapvető jogszabállyal, melyek közül néhányat most a teljesség igénye nélkül tekintsünk át (az ide vonatkozó rendelet teljes szövegét az alábbi linken olvashatjuk: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000001.khv” target=”_blank”).

A rendelet szerint gépjármű karbantartás csak külön jogszabály szerinti telken, épületben, vagy egy épületen belül elkülönített helyszínen végezhető. Mielőtt megkezdenénk a munkánkat az adott telephelyen, ki kell töltenünk egy formanyomtatványt, melyet az illetékes hatóságokhoz kell benyújtanunk. Ezután a jegyző nyilvántartásba veszi azt, majd több szempontot figyelembe véve ellenőrzi, hogy minden szükséges feltételnek megfelel-e a választott hely ahhoz, hogy ott nyithassunk egy autószerelő műhelyet.

De hogyan akadhatunk egy olyan helyre, ahol akár hosszútávon is tudjuk üzemeltetni műhelyünket?

Manapság már aránylag egyszerűen és gyorsan találhatunk igényeinknek megfelelő műhelyt, amit ki tudunk bérelni – természetesen teljesen legális keretek között (máshogy nem is működhetne a dolog). A telephely mellé – ha nem akarunk, vagy nem tudunk nagyobb összeget fordítani a vásárlásra – bérelhetünk is felszerelést és eszközöket. Számos olyan ipari ingatlanokkal (is) foglalkozó weboldal áll rendelkezésünkre, ahol válogathatunk a kínálatból – és ennek köszönhetően idővel – és persze sok munkával – valóra válthatjuk gyermekkori álmunk: nekünk is lehet autószerelő műhelyünk!

(Forrás: https://www.vaol.hu/f1/mi-szukseges-ahhoz-hogy-autoszerelo-muhelyet-nyithassunk-1790700/)


2. ENGEDÉLYEK

A tevékenységhez, amit szeretne végezni, egyrészt engedélyhez köteles, ami azt jelenti, hogy kell a telephelyengedély, vagy bejelentéshez köthető, és szakmai képesítéshez kötött.
Kezdjük az elején, szakmai képesítési követelményt a 1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 3. §(2) szabályozza: „ A közúti forgalomban üzemképtelenné vált járművek – mozgó járműjavító szolgálat, illetőleg országúti segélyszolgálat keretében történő – helyszíni javítását csak olyan személy végezheti, akinek legalább mesterszakmunkás, kisipari mestervizsga, ill. ezekkel egyenértékű végzettsége (a továbbiakban: mestervizsga) vagy a szakiránynak megfelelő szakmunkás képesítése és 5 év szakmai gyakorlata van.”

Ami csak bejelentés köteles:

• Gépjármű részegység és alkatrész javítás
„Bejelentéshez kötött ipari tevékenység esetében az ipari tevékenység folytatója az ipari tevékenység megkezdését megelőzően az R. 3. mellékletben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon köteles a telep fekvése szerint illetékes település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél.”

Engedélyhez kötött tevékenységek, tehát ehhez kellene a telephelyengedély:

• Személygépkocsi általános karbantartás, -javítás
• Gumiabroncs, -tömlő javítás, centrírozás,
• Gépjárműkarosszéria-, tartozék-javítás,
• Egyéb gépjármű javítása és karbantartása,
• Gépjármű elektromos rendszerének javítása

Ha van telephelyengedélye a műhelyre, nincs gond. Ha nincs, a telephely engedélyezési folyamat rendkívül költséges, nagyon sok szabálynak kell megfelelni, attól függően, hogy mire terjed ki a végzendő tevékenység, olyan hatóságtól kell engedélyezési eljárás keretein belül megszerezni a szükséges papírokat, mint például a közlekedési hatóság, mérésügyi-, és műszaki bizottság, környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság, klímavédelemért felelős hatóság, tűzvédelmi hatóság, stb.
Van ahol csak be kell jelentkezni, van ahol engedélyeztetni kell, és van ahová éves hatósági díjat is kell fizetni.
Ez már bonyolultabb, mert itt a TEÁOR kódoknak fontos szerepe van. Tehát miről fog számlát kiállítani!
Mert ha féket javít, kellene a fékpad, ha klímát, van e rá képesítése, és van zöldkártyája, ha futóművet, van e futóműpad, ha motort, van e zöldkártya . Fontos, hogy vannak e a gépeknek műbizonylatai (hidraulikus, stb), vegyszerek tárolásának szabályzatai, tárolásosának lehetősége, szerződés kötés a használt olaj elviteléről, és még sorolhatnám. Nagyon sok szabályzatot is el kell készíteni. És igen, egy jól felszerelt műhelynek, ha szeretné, hogy telephelyengedélye legyen rá, kell a mosdó, zuhanyzó, öltözőszekrény, mosható falfelület, stb.
Persze megkockáztathatja, hogy egy egyszerű bejelentéssel az egyéni vállalkozásába csak a 452008 teáor kóddal a Gépjármű részegység és alkatrész javítást írja be, de mélyedjen bele, hogy ez a tevékenység mit takar, és miről állíthat ki számlát.
Ami a kamarát, ipát illeti, minden vállalkozásnak be kell jelentkeznie, és fizetnie a kapcsolódó díjat, és adót.
A pénztárgéppel kapcsolatban pedig az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek – 2017. január 1-től – kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 1. azaz a 4520 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet végzők.

(Forrás: https://konyvelok.hu/kerdes-valasz/2455/autoszerelo-muhely-nyitasa)


 

ELSŐ GÉPVÁSÁRLÁSOD ELŐTT ÁLLSZ?

ÖSSZEÁLLÍTOTTUNK SZÁMODRA EGY STARTER-GÉPCSOMAGOT,

MELYNEK ÖSSZÉRTÉKÉBŐL -5% KEDVEZMÉNYT ADUNK INDULÓ MŰHELYEK SZÁMÁRA!


3. MARADT MÉG KÉRDÉSED?

AUTÓSZERELŐ MŰHELY INDEX-FÓRUM: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008022

– SZINTE BIZTOS, HOGY KORÁBBAN MEGVÁLASZOLTÁK MÁR!