info@garazsipar.hu,Nyitvatartás: H-CS 7:30-16:30 P- 7:30-14:00 +36 (1) 256-7702 +36 (30) 455-6817 |
Bejelentkezés Regisztráció
Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés címben
Keresés tartalomban
Post Type Selectors
Kosár : Ft
Horizontális vs. vertikális esztergák – Mi is velük a helyzet?
Horizontális vs. vertikális esztergák – Mi is velük a helyzet?
2021-07-05

Vannak horizontális és vannak vertikális esztergák.  

Míg a vertikális eszterga tengelye párhuzamos a gravitációval, addig a horizontális eszterga tengelye párhuzamos a padlóval – eddig minden rendben. Ezek a konstrukciós különbségek azonban jelentősen befolyásolják a gépek funkcionalitását. Bár a horizontális esztergák ismertebbek és elterjedtebbek, a vertikális esztergák előnyeit és lehetőségeit nem szabad alábecsülni. 

A vertikális esztergagépek és a horizontális esztergagépek is ugyanazokból az alkatrészekből állnak, és csak egy valódi különbség van kettőjük között. A vertikális esztergagép lényegében egy horizontális esztergagép, amelyet úgy terveztek, hogy álló pozícióban legyen.  

A gravitáció a legjobb barátod! 

A vertikális esztergagépeken a munkadarabok függőlegesen állnak, így pedig sokkal kevesebb szorítóerőre van szükség a helyükön tartáshoz, mint a horizontális esztergák esetében.  

Ennél is fontosabb, hogy a vertikális esztergák nagy és nehéz átmérőjű, viszonylag rövid tárgyak esztergálásához használhatók a leginkább. A munkadarabok közé tartozhatnak olyan alkatrészek, mint a nagy kerekek vagy tárcsák, nagy csapágyak, nehéz öntvények stb. 

Horizontális esztergák nagy termelékenysége 

Az egymás melletti gravitációs munka nemcsak a befogást könnyíti meg, hanem nagyobb vágóerő alkalmazását is lehetővé teszi. Ez növeli a forgácseltávolítási arányt és csökkenti a ciklusidőt. Így a vertikális esztergálás lényegesen termelékenyebb, mint a horizontális esztergálás. A vertikális esztergák másik, gyakran alábecsült előnye, hogy általában kevesebb alapterületet igényelnek, mint a horizontálisak. 

Mi a különbség a függőleges és a vízszintes esztergák között?

Hosszú munkadarabok esztergálása? Irány a vízszintes! 

Bár a vertikális esztergák számos előnnyel járnak, vannak olyan feladatok, amelyeket csak a horizontális esztergák tudnak megfelelően elvégezni. Különösen hosszú munkadarabok esztergálásakor mutatják meg erejüket a horizontális esztergák. Az alkatrészek rögzítésének lehetősége bilincsekkel, tartóállvány és esetleg egy álló vagy követő támasz lehetővé teszi az olyan munkadarabok esztergálását is, mint a hosszú tengelyek. 

Nagy termelékenység függőleges esztergákkal 

Számos gépész vertikális esztergát választ, ha a műhelyben helyszűkében van, vagy esetleg csak kedvtelésből választja a vertikális esztergát. Vertikális eszterga használatakor a gépésznek fel-le mozgással kell dolgoznia. 

Ezzel szemben a horizontális eszterga használatakor a gépész a fémet oldalirányban dolgozza meg. Mindkét esztergával hasonló termékeket készíthet a gépész. Általában azok, akiknek van tapasztalatuk az esztergák használatában, inkább maradnak annál, ami a legkényelmesebb. 

 Hogyan válasszuk ki a CNC-gépet?

Milyen szinten, hány felnit fog vágni egy nap? 

Mennyit hajlandó befektetni? 

 A legtöbb ember csak a gép árát veszi figyelembe. Figyelembe kell azonban venni mind a munkaidő-, mind a pénzköltséget. Ha nincs befektetendő ideje a gépbe, akkor a pénzköltség nő meg. Ha nincs elég pénze, hogy beruházzon a gépébe, akkor az időköltség fog növekedni. 

Mekkora helye van? 

A legtöbb műhelyben nincs túl sok hely, főleg, ha egy mobil felnijavító műhelyen belül használják a berendezést. Manapság csak a vertikális gépek felelnek meg ennek a kritériumnak, de jönnek ki újabb és újabb horizontális esztergagépek, amelyek egy kicsit hosszabbak, mint a vertikális CNC. 

A CNC gépek drágák.

Ezért nagyon fontos, hogy időt szánjon arra, hogy olyan gépet válasszon, amely szükség szerint szolgálja Önt és tartósnak bizonyul! 

A Paul Művek vertikális és horizontális esztergák széles választékát forgalmazza, és különböző árkategóriákban kínálja gépeinket, amelyeket úgy alakítottunk ki, hogy minden ügyfelünk igényeinek megfeleljenek. 

Segítünk Önnek eldönteni, hogy vertikális vagy horizontális esztergát érdemes-e inkább választania. Hasznos lesz, ha kéznél vannak a helyméret adottságai, hogy megbeszélhessük az esetleges helyigényt. 

A sok dolog közül az egyik, ami megkülönböztet minket a versenytársainktól, hogy a gyémántcsiszolt alumínium kerék CNC esztergagépek széles választékát kínáljuk a piacon. Legyen szó vertikális, horizontális, korszerű vagy gazdaságos megoldásról. 

További kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére! 

Grenke Leasing
© 2023 Garázsipar.hu Minden jog fenntartva.
Készítette: TheTrendPlus.com