Paul Művek Kft. | info@garazsipar.hu |,Nyitvatartás: H-CS 7:30-16:30 P- 7:30-14:00 +36 (1) 256-7702 +36 (30) 455-6817 |
Bejelentkezés Regisztráció
Generic selectors
Csak pontos találatok
Keresés címben
Keresés tartalomban
Post Type Selectors
Kosár : Ft
<br>TOP 5 AUTÓEMELŐ KARBANTARTÁSI TIPP

TOP 5 AUTÓEMELŐ KARBANTARTÁSI TIPP
2023-10-31

HA VAN AUTÓEMELŐJE, AKKOR PONTOSAN TUDJA, MENNYIRE ELŐNYÖS ESZKÖZ AZ AUTÓ KARBANTARTÁSA, TÁROLÁSA ÉS ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGA SZEMPONTJÁBÓL. AKÁR OTTHONI GARÁZSÁBAN, AKÁR AUTÓSZERELŐ MŰHELYÉBEN VAN ELHELYEZVE, VALÓSZÍNŰLEG EZ A LEGÉRTÉKESEBB ESZKÖZE.

Miközben sokan használnak emelőt a jármű karbantartására, arra már kevésbé gondolnak, hogy ennek az eszköznek is rendszeres karbantartásra van szüksége. Létfontosságú az emelő rendszeres karbantartása, függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb járműveket emel vele. Ellenkező esetben az emelő meghibásodhat, ami a gépkocsi esetleges károsodását és az Ön vagy alkalmazottai sérülését is okozhatja.

Ha ollós, kétoszlopos, négyoszlopos vagy földbe süllyesztett emelővel rendelkezik, akkor az alkalmazottai biztonsága és a jármű védelme érdekében rendszeresen el kell végeznie az emelő karbantartását.

Kövesse az alábbi 5 legfontosabb karbantartási tippet, hogy emelője zavartalanul működhessen. Ezek közül azonban nem mindegyik vonatkozik kifejezetten az adott emelőre, ezért érdemes a gyártó kézikönyvében ellenőrizni a konkrét karbantartási követelményeket.

1. Ellenőrizze az emelő hidraulikarendszerét

Az első dolog, amit fontos megtennie, hogy kétszeresen is ellenőrizze az emelő súlykapacitását. Győződjön meg róla, hogy Ön vagy alkalmazottai jól ismerik a súlykapacitást, és hogy nem próbálnak meg az emelő kapacitását meghaladó súlyú járműveket emelni.

A hidraulikus rendszer ellenőrzése magában foglal néhány dolgot, például az olajszint és a szivárgás ellenőrzését. Ha az emelőnek további olajra van szüksége, ez egy kiváló alkalom annak pótlására.

Ezen kívül ellenőrizni kell az olajszivárgást, különösen akkor, ha gyorsan csökkenő olajszintet, rossz teljesítményt vagy észrevehető olajszivárgást észlelt az emelő alatt. A szerelvények és csatlakozók meghúzásával gyorsan kijavíthatja az olajszivárgást. Ha azonban sérült tömlők vagy tömítések vannak, akkor azokat azonnal ki kell cserélni.

Ellenőrizze továbbá a szelepeket, a tömlőket és a hidraulikarendszer általános működését.

2. Ellenőrizze a láncokat, kábeleket, szíjtárcsákat, orsókat és ékszíjakat.

A láncok és kábelek ellenőrzésekor először is győződjön meg arról, hogy a láncok, kábelek és szíjtárcsák megfelelően kenve vagy zsírozva vannak.

Ezenkívül szükség lehet a kábelek beállítására, mivel idővel a kábelek megnyúlnak. A felvonó egyenetlenül emelkedhet, ha egy kábel nem a megfelelő hosszúságú. Továbbá a megnyúlt kábelek kopást okozhatnak más mozgó alkatrészeken, például a szíjtárcsákon és tengelyeken.

Továbbá, ha már beállította, győződjön meg arról, hogy a kábelek nem mozognak 1/2 hüvelyknél nagyobb mértékben a két- vagy négyoszlopos felvonók esetében.

Ellenőrizze továbbá a láncok, kábelek, szíjtárcsák, tengelyek és ékszíjak túlzott kopását. Ha valamit ki kell cserélni, ez egy kiváló alkalom, hogy gondoskodjon róla. 

A kábeleket 4-5 évente kell kicserélni. Cseréltesse ki a kábelt, ha látja vagy észreveszi:

  • három vagy több törött vezeték egy szálon
  • rozsdásodás vagy korrózió a vezetékeken
  • kiálló kábelmag
  • bármilyen más rendellenesség

Ha rendellenességet észlel, azonnal állítsa le az emelőt a kábelek cseréjéig. Ne használja az emelőt a kérdéses kábelekkel!

3. Ellenőrizze az oszlopokat és a gördülő hidat.

Alapvető fontosságú, hogy ellenőrizze a rozsdát, a sérüléseket vagy az elhasználódást az emelőn, különösen az oszlopokon és a gördülőhídon. 

Ügyeljen arra, hogy kenje be az oszlopok szükséges pontjait.

Ellenőrizze az igazítást is, és győződjön meg arról, hogy minden megfelelően és egy vonalban van beállítva. 

Ellenőrizze a gördülőhíd szivárgását, és tesztelje a zárakat és a görgőket.

4. Ellenőrizze az elektromos kapcsolókat

Bár nyilvánvalónak tűnhet, ne felejtse el ellenőrizni az emelő kapcsolóit, hogy megfelelően működjenek, és hogy a csatlakozók jó állapotban legyenek. 

A végálláskapcsoló működőképességét is ellenőrizni kell, mivel egy elromlott kapcsoló lehetővé teheti, hogy egy kétoszlopos emelőn a jármű átfusson a felső gerendán.

5. Ellenőrizze a teljes emelőt

Az elektromos és hidraulikus rendszerek, valamint az oszlopok, kábelek és láncok ellenőrzése mellett a teljes emelőt is ellenőriznie kell. 

A biztonságos autóemelőhöz elengedhetetlen a felgyülemlett szennyeződés, zsír vagy kosz eltávolítása az emelőről.

Az emelő tesztelése létfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy minden funkció (felső, alsó, teljes leállás) működjön. 

Győződjön meg arról, hogy az emelője fedélzete és burkolatai rögzítve vannak, ha van ilyen.

Egy meglazult rögzítőcsavar óriási problémákat okozhat, ezért feltétlenül gondoskodnia kell arról, hogy a rögzítőcsavarok és egyéb rögzítőelemek meg legyenek húzva. Ellenőrizze a padlót is a horgonycsavarok körül, hogy nincs-e rajta repedés. Ha a csavarok közelében repedések vannak, azonnal szakértővel kell ellenőriztetnie a felvonót. Bár lehet, hogy ez nem jelent problémát, a biztonság a legfontosabb.

Kritikus fontosságú meggyőződni arról, hogy a lengőkarok rögzítői és a teleszkópos ütközők működőképesek, mivel ezek megakadályozzák, hogy a jármű leguruljon az autóemelőről, amikor felemelik.

Míg Ön számos, az autóemelővel kapcsolatos karbantartási feladatot elvégezhet, néhány dolgot érdemes szakemberre bízni, például a hidraulikatömlők, láncok, görgők, kábelek és tárcsák cseréjét. Ezenkívül a hidraulikus munkahengerek, szivattyúk vagy motorok átépítését vagy cseréjét is szakembernek kell elvégeznie.

A felvonó karbantartása ugyanolyan értékes, mint maga a felvonó. Megfelelő karbantartás nélkül az emelő meghibásodhat, ami súlyos károkat okozhat a járműben és sérülést az emelő kezelőjének.

Minden emelő azonban más és más, ezért nem minden tipp vonatkozik az Ön konkrét autóemelőjére. Ha bizonytalan az emelő karbantartásával kapcsolatban, érdemes megnézni a gyártó kézikönyvét.


Remélhetőleg ez az alapos útmutató segített Önnek megtanulni, hogyan kell elvégezni az emelő karbantartását. Akár egyéni autós hobbistáról van szó, aki használ autóemelőket járműve karbantartására és tárolására, akár olyan szerelőről, aki egész nap emelőket használ, a Paul Művek segíthet Önnek.

Az új autóemelőktől kezdve az olyan alkatrészekig, mint a kábelek, csigák és hidraulikus hengerek, mindent forgalmazunk. Ha segítségre van szüksége a megfelelő alkatrész megtalálásához, vagy egy jó szerelőre emlője szervizeléséhez és karbantartásához, akkor mi segíthetünk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 (30) 455-6817 -as telefonszámon!

Grenke Leasing
© 2024 Garázsipar.hu Minden jog fenntartva.
Készítette: TheTrendPlus.com
Clicky